Toch twijfelen veel mensen nog steeds of ze die stap naar hun eerste koophuis zullen zetten. Terwijl het juist nu een hele slimme zet kan zijn. Voor u als makelaar een gouden kans om juist deze groep starters tóch over de streep te trekken.

Waarom juist nu die eerste woning kopen?

De 'beschermende' trend in regelgeving op het gebied van hypotheken, is al in gang gezet en blijft de komende jaren nog aanhouden. Dit houdt in dat we steeds beperkter worden in hoeveel starters kunnen lenen:

1. Steeds minder lenen t.o.v. woningwaarde

2. Steeds minder lenen t.o.v. inkomen
In veel gevallen betekent dit dat met hetzelfde inkomen dat ene leuke huis nu wel bereikbaar is, en volgend jaar niet meer. Conclusie: als men dan tóch van plan is een huis te kopen, is het slim om dat nu te doen!
Maar behalve de steeds strenger wordende hypotheekregels, zijn er nog meer redenen waarom starters op de woningmarkt juist nu hun slag moeten slaan. We sommen er nog een aantal op:

3. De woningmarkt trekt weer aan, de vraagprijzen zullen stijgen
In onze hoofdstad gaan woningen alweer als warme broodjes over de toonbank. En dat kunnen we natuurlijk als voorteken voor de rest van het land beschouwen. De verwachting is dus dat de vraagprijzen de komende tijd weer zullen stijgen. En waarom zou je dan wachten en meer betalen..?

4. De hypotheekrente is nú nog laag
Potentiële huizenkopers weten het allemaal: de hypotheekrente is in jaren niet zo laag geweest als nu. Hoelang dat nog zo blijft, dat weet niemand. Een aantal hypotheekverstrekkers verhoogde in juni en juli al hun rente, wie weet wat hier verder nog op gaat volgen. 

5. Zet de hypotheekrente laag vast 
Veel eerste huizenkopers weten wellicht niet dat, als zij nu een hypotheek afsluiten met een lage hypotheekrente, deze rente vastgezet kan worden voor vijf, tien of twintig jaar. Stijgt de hypotheekrente over een paar jaar weer? Dan hoeft de huizenkoper van nu daar dus geen last van te hebben. 

6. De NHG-daalt elk jaar
Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft een veilig gevoel. Niet alleen levert het een korting op hypotheekrente op; mocht de woning in de toekomst onverhoopt verkocht moeten worden waardoor een restschuld ontstaat; dan kan deze worden kwijtgescholden. Aantrekkelijk dus voor starters op de woningmarkt. Deze garantie kan op dit moment worden afgesloten bij een hypotheek van maximaal € 245.000, wat betekent dat de koopsom maximaal € 231.132 mag zijn. Per 1 juli 2016 gaat de NHG grens wéér met € 20.000 omlaag, en kan NHG maar bij hypotheken tot maximaal € 225.000 worden afgesloten. Het komende jaar kan dus ook de net iets duurdere woning nog met NHG worden gekocht.

7. Extra lenen voor energiebesparende maatregelen is mogelijk
Lagere maandlasten door energie te besparen: wie wil dat nu niet? Een klein lichtpuntje in hypotheekregel-land waar de broekriem steeds strakker wordt aangetrokken, is dat extra lenen voor een energiebesparende verbouwing wél mogelijk is. Dubbel glas laten zetten of de zoldervloer isoleren, is met deze regel wellicht de investering wel waard. Helemaal omdat de waarde van de woning hierdoor ook nog positief beïnvloed kan worden.

8. Net te weinig hypotheek? Vraag een Starterslening aan
De afgelopen jaren zat de huizenmarkt in het slop. En om daar wat aan te doen, heeft de Rijksoverheid een aantal stimuleringsmaatregelen in het leven geroepen. De Starterslening is er daar een van. Net te weinig hypotheek voor dat ene leuke huis? Wellicht maakt deze aanvullende lening het tóch mogelijk. Maar opgepast: in een aantal gemeenten is de pot voor de Starterslening al helemaal leeg. Reden dus om haast te maken met het indienen van de aanvraag, voordat dat ook in uw regio het geval is.

9. Bespaar op hypotheekadvies
Voor hypotheekadvies moet de huizenkoper tegenwoordig zelf betalen. Dat kan een flinke kostenpost worden, maar wie kiest voor online hypotheekadvies kan al gauw honderden euro’s goedkoper uit zijn. Helemaal zelf zonder hypotheekadvies een hypotheek afsluiten, oftewel execution only, behoort ook tot de goedkopere opties. Maar dan moet eerst wel een kennistoets worden doorstaan.

10. Aflossingsplicht = vermogen opbouwen
Het laatste argument om doorgewinterde huurders over de streep te trekken, is dat met de aflossingsverplichting op hypotheken tegenwoordig gegarandeerd eigen vermogen opgebouwd wordt. In tegenstelling tot weggegooide huur, die overigens ook weer elk jaar flink omhoog gaat, is een investering gegarandeerd.

Olivier Tardieu
Managing Director