Veel websites van banken, verzekeraars en hypotheekketens zitten er volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) bij het berekenen van de maximale hypotheek voor 55-plussers regelmatig tienduizenden euro's naast. 

Dat stelt de belangenvereniging vrijdag op basis van eigen onderzoek. De VEH wil dat financiële dienstverleners hun rekenmodules direct verbeteren.

De vereniging toetste 34 online-hypotheekrekentools van banken, verzekeraars en hypotheekketens aan de officiële leennormen. Volgens Eigen Huis zien ouderen met een pensioeninkomen vaak hypotheekbedragen die tot wel 40.000 euro onder deze normen liggen.

Onbereikbaar

"Verhuizen naar een nieuwe woning kan daardoor al snel onbereikbaar lijken." Van de onderzochte rekentools geven twintig een fout antwoord en zes geven geen resultaat.

Volgens de belangenorganisatie gaan onder andere Aegon, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank en SNS Bank de mist in met hun berekeningen. ABN Amro, Delta Lloyd, MoneyYou, NIBC, Munt Hypotheken, Triodos en Hypotheek24 geven wel correcte resultaten.

Pensioen

Vanaf 56 jaar moet bij een hypotheekberekening rekening worden gehouden met toekomstig pensioeninkomen. Daarbij gelden vanaf de AOW-leeftijd ruimere leennormen.

"Als die niet worden gebruikt, zijn de uitkomsten waardeloos. Het is amateuristisch en misleidend als professionele organisaties deze informatie niet gebruiken en daarmee mensen op het verkeerde been zetten", aldus VEH.

De vereniging speelt de uitkomsten van het onderzoek door aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Door: ANP