Nederland is een nieuwe hypotheekverstrekker rijker: IQWOON. Het nieuwe label is een initiatief van Blauwtrust Groep, moederbedrijf van de bekende adviesketen De Hypotheker. Het initiatief is in gang gezet door een investering van een anonieme belegger.  

De nieuwe hypotheekverstrekker onderscheidt zich door de combinatie van vijf belangrijke kernwaarden: klant centraal, modern, scherp, flexibel en nuchter. Hiermee draagt IQWOON volgens de oprichters bij aan kwalitatief hoogwaardig hypotheekadvies. Michel van den Akker, algemeen directeur van Hypotrust: “De woningmarkt is dynamisch en de huizenkoper verlangt steeds meer maatwerk. Dit vraagt om een hypotheek die hier flexibel en eigentijds op aansluit.”

IQWOON is volgens van den Akker gebaseerd op de door consumenten én hypotheekadviseurs hoogst gewaardeerde productvoorwaarden. Deze zijn allemaal in één product verwerkt. Hiermee onderscheidt IQWOON zich naar zijn zeggen van andere aanbieders in Nederland.

Voorwaarden en beschikbaarheid

Kleine lettertjes zijn er bij de IQWOON Hypotheek niet. Gewoon heldere productvoorwaarden die in het belang van de consument zijn, zoals de offertegeldigheid van vier maanden, de mogelijkheid om 20% boetevrij af te lossen, een flexibele meeneem- en doorgeefregeling, automatische risicoklasse aanpassing en het kunnen meefinancieren van energiebesparende voorzieningen tot 106% van de marktwaarde van de woning.

IQWOON is verkrijgbaar voor hypotheekadviseurs die een samenwerkingsovereenkomst met Hypotrust hebben. Doordat Hypotrust gebruik maakt van haar netwerk met samenwerkende adviseurs dat landelijke dekking biedt, kunnen potentiële huizenkopers voor de IQWOON Hypotheek altijd terecht bij een adviseur in de buurt.

Nieuw label

IQWOON komt te vallen onder Dutch Mortgage Portfolio Management (DMPM), wat per 1 januari 2016 speciaal voor de investering als onderdeel van Blauwtrust Groep is opgericht. In eerste instantie komt het geld van de anonieme investeerder, maar Arjan Bons, directeur van Blauwtrust Groep, zegt op zoek te gaan naar nieuwe financiers die onder dezelfde voorwaarden willen instappen. De organisatie zelf wil geen kredietrisico nemen op de eigen balans.

Met haar bedrijfsonderdelen is Blauwtrust Groep al meer dan dertig jaar een belangrijke speler op de Nederlandse hypotheekmarkt en is in die periode met de markt en met haar klanten meegegroeid. “De uitbreiding van de groep met DMPM past bij de natuurlijke evolutie van ons businessmodel en speelt in op de vraag van de markt en de investeerders waar wij regelmatig mee spreken”, meldt Bons.

Managing director van DMPM Rolf Belonje, geeft aan: “DMPM is, als onderdeel van Blauwtrust Groep, de enige onafhankelijke manager van hypotheekportefeuilles in Nederland die met haar zusterbedrijven Quion en Hypotrust de gehele operatie in eigen huis heeft. Dit stelt ons in staat om processen optimaal op elkaar af te stemmen, hetgeen onze klanten veel voordeel biedt. DMPM verzorgt het hele traject van het opzetten van een hypotheekmandaat; van de juridische en fiscale opzet tot de productontwikkeling, marketing, distributie en servicing. Wij bieden onze klanten cash- en portfoliomanagement, reporting en het naar hun wensen vormgeven van de investering die zij doen. DMPM treedt hierbij op als Lender of Record. Vanuit deze rol zal het optimum worden gezocht tussen de belangen van de investeerder enerzijds en die van de consument anderzijds”.

Interessant voor beleggers

De laatste jaren stroomt het geld binnen van investeerders die geld in Nederlandse woonkredieten willen steken. Onder namen als Dynamic Credit, Munt, Tulp en Venn zijn miljarden gestroomd naar een markt die tot voor kort vrijwel alleen door banken werd bediend. De beleggers zijn op zoek naar rendement in een tijd waarin de rente op staatsobligaties sterk onder druk staat. Banken krijgen te maken met steeds meer regels waardoor ze juist op de rem staan met nieuwe hypotheekproductie.

De investeerder van de Blauwtrust Groep wenst anoniem te blijven. Alles wat Bons hierover kwijt wil: 'De investeerder is een Europese financiële instelling van buiten Nederland die onder toezicht staat van de ECB.'

Bronnen: bankingreview.nl & Financieel Dagblad